Jos van Oss

JOS VAN OSS: VEELZIJDIG EN
ENERGIEK

Sportvereniging  Hatert heeft aangeslagen afscheid genomen van Jos van Oss.

Jos overleed donderdag  9 januari 2020. De mooie en drukbezochte uitvaartdienst, waarbij Willem Akkers sprak namens onze vereniging, vond plaats in Crematorium Jonkerbos op dinsdag 14 januari.

Jos was een vooraanstaand lid van SV Hatert en heeft veel voor onze club betekend.

Begin jaren zeventig kwam hij bij ons voetballen. Hij kwam te spelen in een van de vele vriendenteams die we toen hadden. Heel veel voetbaltalent had ie niet bepaald, ijver des te meer. Hij had een geweldige mentaliteit en dat was een eigenschap die hem in al die jaren daarna (ruim 46 in totaal) zou blijven kenmerken. Want Jos liet het niet alleen bij voetballen. Hij werd op zeker moment leider van het team waarin hij speelde en dat bleef hij jarenlang.

In 1975 trad Jos toe tot de redactie van het clubblad, Rood Blauw Nieuws. Dat deed hij samen met Fons de Poel en Heino Jacobs, een illuster gezelschap.  Liefst zeventien jaar gaf Jos zijn beste krachten aan het toentertijd zeer populaire blad. Jos kon geweldig schrijven, met veel humor.  Hij verzorgde enkele opmerkelijke, veelgelezen rubrieken genaamd: Praten met Jos en: Indringende vragen. Ook zijn spelersprofielen, waarin hij op geestige wijze de spelers van de recreatie-elftallen karakteriseerde waren befaamd.  Zelf werd de voetballer Jos van Oss in 1975 ook op die manier in het clubblad beschreven, maar dan door zijn medeleider. Dat ging als volgt:

“Omgeturnd van middenvelder tot rechtsback, probeert het koppen te ontlopen, maakt een goede sliding, werkt als een paard, is rechtsbenig, praat te veel, neemt bijna alle inworpen en gooit dan zeer ver, wil nog wel eens over de bal maaien. Jos is tweede leider, maakt vrij veel free kick, dekt soms verkeerd, gebruikt te veel been, harde maar faire speler, traint elke woensdag, drinkt wel een biertje en is vaak actief voor Hatert.”

In 1981 beschreef Jos onder de kop “Hatert groeit uit zijn krachten” hoezeer de club in omvang toenam (we hadden een kleine 800 voetballende leden), maar ook de gevaren die er schuilden in het gebrek aan voldoende goede leiders. Hij gaf daarmee blijk van een vooruitziende blik.

In de jaren tachtig werd Jos leider van ons eerste elftal. Hij deed dat vijf jaar en het was een glorievolle periode. Hatert 1 promoveerde tweemaal achtereen en klom vanuit de derde naar de eerste klas. Jos had een belangrijk aandeel in deze sportieve opgang, hij bleek een voortreffelijk leider die zijn zaakjes prima voor elkaar had.

Ook op ander gebied heeft Jos zich voor SV Hatert ingezet. Hij was onder meer jarenlang lid van het Voetbalbestuur, de Technische Commissie en de Clubhuiscommissie. Tussendoor maakte hij ook nog deel uit van de commissie die in 1989 het geweldige 60-jarig jubileum organiseerde.

Het overlijden van Jos op veel te jonge leeftijd na een slopende ziekte heeft onze vereniging diep geraakt. Wij wensen zijn echtgenote Elly en overige familie heel veel sterkte toe.

Nijmegen, januari 2020